workshop mei2017aOp woensdagavond 10 mei ben ik weer naar Vianen gereden om met het bekende groepje nog eens met vortex-spiralen te stoeien. Vorige keer hadden we ze m.b.v. een fijne honden-/kattenkam gemaakt en ditmaal stonden de met een filigraanpen/-naald gerolde vortex-spiralen op het programma. Aan het eind van de avond hadden we allemaal zere vingertoppen van het harde knijpen in de bessen, maar het resultaat mocht er zijn.

 

 

workshop mei2017bOp zaterdag 13 mei liep het huis tegen tienen ook weer vol. Deze groep was ook op de Activiteitendag van 22 april al bij mijn workshop aangeschoven, maar ze hadden er nog niet genoeg van dus zijn we eerst met de fijne honden-/kattenkam aan de slag gegaan en na de lunch waren de gerolde vortex-spiralen aan de beurt. We hadden zelfs nog tijd om wat vlechtrandjes uit te proberen voor iedereen rond vier uur weer huiswaarts ging.

 

Wat een leuke techniek is dit toch! Door het met verschillende gereedschappen uit te proberen zal iedereen vanzelf de prettigste tools ontdekken om mee te werken. Zoals op de bovenste foto is te zien heb ik zelf intussen al heel veel geëxperimenteerd met verschillende tools, variërende lengtes van papierstroken en diverse vormen. Daarvoor heb ik hele fijne honden-/kattenkammen, wel 10 verschillende filigraanpennen/-naalden, maar ook rondhout en metaaldraad gebruikt. De komende dagen maar even geen vortex-spiralen meer, want ik heb bijna blaren op mijn vingertoppen.

Binnenkort worden nieuwe data voor workshops bekend gemaakt, dus houd www.filigraan.nl in de gaten. Belangstellenden kunnen zich via het contactformulier opgeven.

Op woensdag 1 maart weer eens gezellig een avond druk geweest met filigraan met het groepje waarmee we jarenlang in Vianen bij elkaar kwamen.

Vandaag, zaterdag 4 maart, een goede en zinvolle bestuursvergadering gehad. En er zijn weer aardig wat knopen doorgehakt!

En zoals tegenwoordig elk weekend als er bestuursvergadering is heb ik weer een logé uit België! Samen met Dominique veel lachen, filigranen en allerlei andere dingen uitproberen op hobbygebied.

workshopfeb2017Op zaterdag 25 februari gaf ik weer een workshop. 

Alle beschikbare plaatsen waren weer bezet en er komt in mei alweer een vervolg met deze groep.

Wil je ook deelnemen aan een workshop? Bij voldoende aanmeldingen kunnen we dat natuurlijk altijd regelen met nieuwe groepen!

Laat het me weten en we kijken naar de mogelijkheden!

IJsselstein2016Zaterdag 12 november was het dan na maanden van voorbereiding eindelijk zover. De eerste Activiteitendag “Nieuwe Stijl” was een feit in ‘t Kruispunt aan de Touwlaan in IJsselstein. Vanaf 10.00 uur wandelden meteen de eerste bezoekers al binnen. De verstuurde persberichten hadden deze keer echt de krant gehaald en ook de verspreide posters en flyers en de informatie op mijn website lokten zeer geïnteresseerde en nieuwsgierige bezoekers naar onze Activiteitendag. Ook een aantal leden kwam weer uit alle windrichtingen om te zien wat we nu dan toch voor nieuws in petto hadden. Bij binnenkomst ontving iedereen een presentje en een welkomstkaartje. Er viel veel te zien èn te doen dit keer.
Aan de vaste onderdelen zoals de tentoonstelling, de loterij, de Doetafel en de verkooppunten met filigraanmaterialen was niets veranderd. De vernieuwing zat in het feit dat er nu minder demonstraties te zien waren, maar daarvoor in de plaats kon men nu zelf actief meedoen met verschillende korte workshops in kleine groepjes. De workshops werden gedurende de dag enkele malen herhaald. Voor iedere workshop kon men zich inschrijven voor een op de lijst aangegeven tijdstip of aanschuiven als er toch nog een plaatsje vrij was. De verschillende workshops werden verzorgd door kundige leden en deelname was net als de toegang en het parkeren helemaal gratis. Er was voor beginners en kinderen een doorlopende workshop waar men een kerstlichtje kon maken. Verder kon men kiezen uit de volgende workshops: een kerstengeltje maken, een achtergrond maken door blending met stempelinkt, roosjes maken of leren hoe men wheatears en alternate side looping met meerdere kleuren kan doen. Aan de Doetafel kon men het zojuist geleerde dan eventueel nog verder oefenen of afmaken.
Behalve de workshops was ook de “ruiltafel” nieuw. Op de tafel lag een aantal hobbymaterialen. Het was de bedoeling iets van de tafel te nemen wat je graag wilde hebben, maar je moest er dan wel iets anders voor terugleggen. Nu was niet iedereen daar op voorbereid, maar de bij de loterij gewonnen prijzen boden uitkomst. Men mocht ruilen zo vaak men maar wilde en zo ging menigeen toch met iets leuks van de ruiltafel en/of de loterij en vol inspiratie weer naar huis. Om 16.00 uur was het voor iedereen tijd om op te ruimen en weer in te pakken.
De reacties van leden, overige bezoekers, de verkopers en workshopleidsters op deze Activiteitendag “Nieuwe Stijl” waren heel positief. Op 22 april 2017 is de volgende Verenigingsdag met om 10.30 uur de Jaarvergadering waarna de dag vanaf 11.30 uur verder zal gaan als Activiteitendag. Hoe deze dag er verder precies uit zal zien is nu natuurlijk nog onbekend, maar ongetwijfeld zullen we in de “Nieuwe Stijl” doorgaan. Noteer 22 april vast in de agenda en graag weer tot ziens in ’t Kruispunt te IJsselstein. Houd voor meer nieuws het Verenigingsnieuws in de gaten op www.filigraan.nl

Kijk in het fotoboek voor de foto's! Klik hier.

QG2Nog maar twee weken!! En dan vertrekken we voor een weekend naar York in Engeland om de AGM en de "Quill, Chat and Chill Day" van de Quilling Guild bij te wonen. Ik ben nog druk met de voorbereidingen. Twee werkstukken voor de competitie zijn bijna klaar. Dan moet ik nog de demonstratie van zaterdag voorbereiden en als het lukt nog iets nieuws uitwerken als idee voor de zondag. Verder moet ik al mijn filigraanwerkstukken nog verzamelen die mee gaan voor de "Fellow" overzichtstentoonstelling die ik daar mag inrichten. Alles moet natuurlijk ook nog goed ingepakt worden. En tot slot nog even een naambadge en als het even kan een nieuwe halsketting maken, maar daarvoor moet ik dan wel weten wat ik dat weekend aan ga trekken! Oeps, nog geen idee. Maar ach, op de boot heb ik vast ook nog wel tijd om wat te maken. Eén ding is zeker, de komende 14 dagen zal ik me geen minuut vervelen! Ik kijk er naar uit om al mijn overzeese filigraanvrienden weer te ontmoeten.


Only two more weeks before we travel to York in England to attend the Quilling Guilds AGM and Quill, Chat and Chill Day. My two entries for the competition are almost finished. I only have to gather all my quillings for the Fellows restrospective display and pack them properly. Then prepare Saturday's demonstration making noodle shapes with ringcoils and think of an idea to bring on Sunday and if possible make a namebadge and a new necklace. It would help to know what I’ll be wearing! Oeps! No idea yet! But I know I certainly won’t get bored in the next 14 days! I very much look forward to meeting all my quilling friends again. See you all in a fortnight!!!

Workshop21052016Op zaterdag 21 mei gaf ik weer een workshop. 

Alle beschikbare plaatsen waren weer bezet en er komt in het najaar een vervolg met deze groep.

Wil je ook deelnemen aan een workshop? Bij voldoende aanmeldingen kunnen we dat natuurlijk altijd regelen met nieuwe groepen!

Laat het me weten en we kijken naar de mogelijkheden!

Het is even wat rustiger met nieuwe dingen op mijn website. Er gaat veel tijd zitten in het organiseren van een in- en verkoopbeurs van hobbymaterialen die we in de eerste helft van 2017 willen organiseren. Wordt vervolgd...

16042016bDe Filigraan Activiteitendag zit er weer op en was weer gezellig als vanouds. Men was weer uit alle windstreken gekomen, van Weert, Rotterdam, Scherpenzeel, Hengelo (Ov.), Zwolle, Gaanderen, Schiedam, Voorst, Amsterdam tot Vianen, Maarssen en IJsselstein. En niet te vergeten, onze leden uit B16042016celgië die ook de verre reis weer hadden ondernomen om erbij te zijn. Omdat we deze keer door allerlei omstandigheden helaas een paar van onze vaste verkoopkramen moesten missen, hadden we wat meer leden uitgenodigd om te komen demonstreren en hun werk te laten zien. Er was wel een niéuwe verkoopkraam met o.a. hele leuke combinatiepakketjes om met stansjes, een stempel, allerlei lintjes én filigraanstrookjes een paar leuke kaarten en doosjes te versieren. Ook was er voor het eerst een aanschuif-workshop. Daar werden dubbele, schuin ingeknipte franjebloemen gemaakt en dat bleek nog best een hele uitdaging te zijn. Aan de Doetafel werd de hele dag door volop gerold, geknipt en met uienkammen geworsteld en niet alleen door leden, maar ook door de overige bezoekers die graag van de gelegenheid gebruik maakten om het filigraan nu eens zelf te kunnen uitproberen. Bij de loterij waren veel leuke prijzen op hobbygebied te winnen, dus menigeen ging met nog meer nieuwe hobbymaterialen huiswaarts. De volgende Activiteitendag vindt plaats in ’t Kruispunt in IJsselstein op 12 november van dit jaar.

Kijk in het fotoboek voor de foto's! Klik hier.

Op zaterdag 27 februari heb ik na jaren weer een workshop gegeven. 

Alle beschikbare plaatsen waren bezet en er komt over enkele maanden zeker een vervolg met deze groep. Wil je ook deelnemen aan een workshop? Bij voldoende aanmeldingen kunnen we dat natuurlijk altijd regelen! Laat het me weten en we kijken naar de mogelijkheden!

Workshop 27022016c  Workshop 27022016bb

kerstmarkt20152De Kerstmarkt in Nieuwegein kerstmarkt4
was erg gezellig. 

Nu aan de slag voor de eigen
kerstversieringen....

 

Blog220315Op 22 maart was de Filigraanvereniging uitgenodigd om een drietal workshops te verzorgen op de Hobbymaatjesdag in Eindhoven. Op zo’n dag komen “hobbymaatjes” van het Hobbyjournaal (papieren èn online-versie) van heinde en ver om aan verschillende workshops deel te nemen , om nieuwe hobbymaatjes te ontmoeten of om gewoon lekker bij te kletsen met hobbymaatjes. Anderen vinden het gewoon leuk om zelf wat rond te kijken, zelf wat te knutselen of te winkelen bij de verschillende verkoopstands.

Maar voor het zover was moesten wij, Tineke, Dominique en Janetta, in november de voorbeelden voor de workshops al aanleveren. Ingrid Kuijs, die de hele organisatie van de Hobbymaatjesdag verzorgt, had zo ruim de tijd om een nieuw programma in elkaar te zetten. Vanaf begin januari konden de hobbymaatjes de voorbeelden van de diverse workshops op de speciale blog bekijken en er op inschrijven. Begin maart werd de inschrijving gesloten en kreeg iedere docent bericht voor hoeveel personen er pakketjes voorbereid moesten worden.

We zijn deze dag samen met 12 deelnemers aan het rollen geweest en de reacties waren beslist enthousiast. We hopen dat we het filigraanvirus weer wat verder verspreid hebben en wie weet wat er nog voortvloeit uit onze deelname aan dit kleinschalige evenement.

RKg 39Het afgelopen weekend heb ik samen met de kleinkinderen, 4 en 7 jaar oud, filigraanfiguren gerold met brede stroken van ribkarton. De stroken zijn voor kinderen heel gemakkelijk met de hand op te rollen en met een goede hobbylijm blijft het ook snel goed zitten. Een paar wiebeloogjes doen wonderen en je hebt snel een grappig en stevig resultaat. Wat kun je daar leuke dingen mee doen zeg! Ik kon er zelf ook maar niet genoeg van krijgen en heb de afgelopen week nog veel meer dieren en andere figuren gemaakt. Ik heb daarbij toen wel gebruik gemaakt van een lijmpistool. Als je wat grotere figuren wilt opbollen is de lijm van een lijmpistool gauw droog en kun je dus sneller figuren in elkaar zetten. De  50 cm lange ribkartonstroken zijn voor een schappelijk prijsje te koop bij, ik zal verder geen namen noemen, maar bij diverse “voordelige” winkel- en drogisterijketens. Per verpakking zitten er 48 stroken in 8 kleuren en daarbij ook allerlei tips en voorbeelden. Laat vooral je eigen fantasie, of die van je (klein-)kinderen spreken en experimenteer er lustig op los. Kijk voor mijn ribkartonfiguren in de galerij bij ruimtelijk: kinderen en houdt de website in de gaten, want er volgen in de komende weken nog veel meer voorbeelden.

 AGM 2014

Gistermorgen, 22 september, terug gekomen van een flitsbezoek aan Dereham in Engeland. Daar de AGM en Shared Ideas Day van the Quilling Guild (Engelse Filigraanvereniging) afgelopen weekend bezocht. Het was fantastisch en niet alleen omdat ik zoveel prijzen gewonnen heb. Maar dat was natuurlijk wel helemaal te gek! Eerst ontving ik een "Fellowship", soort erelidmaatschap en ben dus nu "Master in quilling". Toen nog 5 prijzen voor het boven deze tekst staande werkstuk, waaronder "the Salver" (dè hoogste prijs) en nog een tweede prijs voor een ander werkstukje. Foto's volgen nog hoor, al zie ik op allerlei andere websites en Facebookpagina's mijn werkstuk al verschijnen! Ik had de primeur natuurlijk zelf willen hebben, maar aan de andere kant is dat ook een groot compliment. Weer geweldige mensen ontmoet, prachtig filigraanwerk gezien en heel veel ideeën opgedaan! Kortom: tijd en ogen tekort. Volgend jaar moeten we wel weer gaan om de "Salver" terug te brengen, want die gaat dan weer naar de volgende quiller. Alvast weer een reisje om naar uit te kijken!

zomerhuisje A  1

Eind maart hadden we met de Filigraan Vereniging een verkoopkraam tijdens het Crea Weekend in Venray. Naast ons stond Karin de Ruiter van Your Zoap Creatief. Zij verkocht o.a. een houten huisje om een klein quiltje in op te hangen. Ik zag onmiddellijk mogelijkheden om het huisje voor mijn filigraanwerkstukken te gebruiken. Ik heb er toen een Paashuisje met filigraan van gemaakt voor de tentoonstelling op 12 april bij de Jaarvergadering/Activiteitendag/25-jarig jubileum van de Filigraan Vereniging in Amersfoort. Natuurlijk heb ik het Paashuisje ook thuis gebruikt.zomerhuisje A  3
Ik heb een foto naar Karin gemaild en die werd meteen op de website, op de blog èn op facebook geplaatst. Zelf gebruik ik een foto met het Paashuisje op mijn startpagina van facebook. Op mijn website komt het huisje ook diverse malen in beeld in de fotoboeken van Amersfoort. Toen de Paasspulletjes moesten worden opgeruimd is het huisje blijven staan, maar er stonden alleen een paar flesjes in, op zich ook best leuk, maar een beetje kaal. Ik had wel ideeën, maar even geen tijd. Nu is het intussen gelukt om het huisje om te toveren tot een “zomer/vakantie/strand-huisje” om het “zomergevoel” toch nog even vast te houden, ook al werkt het weer niet echt mee.

Ook voor herfst en Kerst heb ik al ideeën, dus houd de website maar in de gaten. Wil je zelf ook zo’n leuk huisje? Er valt nog veel meer te shoppen in Karin’s webshop, dus kijk op:
http://yourzoap.nl
http://yourzoap.blogspot.nl
https://www.facebook.com/Yourzoap
of bezoek de verkoop/workshopkraam van Your Zoap op een van de vele hobbybeurzen die in de komende maanden plaatsvinden (zie hun agenda).
zomerhuisje A  4
Op de Activiteitendag in Schiedam op 8 november a.s. hoop ik het huisje in herfststijl tentoon te stellen. Foto’s worden dan zo spoedig mogelijk geplaatst. Binnenkort volgt meer informatie over deze dag.

 Blog0106Na alle drukke bezigheden rond de organisatie van de Jaarvergadering/ Activiteitendag/25-jarig Jubileum van de Filigraan Vereniging van 12 april j.l. in Amersfoort, nu eindelijk tijd om zelf weer eens aan de slag te gaan met filigraan.
Het nieuwste boekje van Jane Jenkins over “pixie-hood looping” biedt een nieuwe kijk op een eigenlijk antieke techniek. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en de mogelijkheden lijken eindeloos. Probeer het ook eens met dubbelzijdig gekleurde en/of bredere papierstroken.
Als het even duurt voor ik me weer meld, dan kun je wel raden waar ik mee bezig zal zijn!

Finally I found time to do some quilling after organizing the AGM/Activitiday/25th Anniversary of the Dutch Quilling Guild of April 12 in Amersfoort.
Jane Jenkins’ latest book about “pixie-hood looping” gives a new look at an ancient technique. I just love it and possibilities seem to be endless. Also give it a try with double sided and/or wider paperstrips.
If it takes a while till I’m back, you may guess what I will be doing!